2007

PDFSkriv utSkicka sidan

Aktuellt och Inaktuellt 2007:

Vissa länkar kan vara ur funktion 


5/12 Flygbladsutdelning

 Ett stort gäng från solidaritetsgruppen delade ut ca. 1000 flygblad utanför riksdaghuset i Stockholm. På flygblad och banderoll krävdes Sveriges erkännande av Västsahara., en fråga som snart ska behandlas i riksdagen.

24/11 Kommittén på socialistiskt forum

Kommittén var på plats med bokbord på socialistiskt forum i ABF-huset.

 

6/11 Föredrag med Per Liljas och Casper Hedberg

 

Tillsammans med Föreningen Västsahara ordnade Solidaritetskommittén ett föredrag med två journalister som hade varit på resa både i ockuperade Västsahara och i flyktinglägren.  

 

26/10 Klart för Västsaharakurs på Jakobsberg folkhögskola

Det är nu klart att det startar en resande kurs till Västsahara i augusti 2008 på Jakobsbergs folkhögskola. En kursförslag har framtagits av elever på Färnebo folkhögskola, senare Nätverket för ett fritt Västsahara, och vidarearbetats på Jakan för att passa skolan. Det blir en bred omvärldsbildande kurs med flyktingtema och tyngdpunkt på Västsaharakonflikten. Stor vikt kommer att läggas på efterarbete i dokumentationsform samt informationsspridning. Mer information kommer.

15/10 Aktivitet i Solidaritetsgruppen

Eleverna i solidaritetsgruppen är i full gång med aktiviteter. Bland annat genomförde de en flygbladsaktion utanför den marockanska statens turistbyrå i september:

FlygbladsutdelningEn flygbladsutdelning arrangerad av Solidaritetsgruppen vid Jakobsberg Folkhögskola genomfördes den 26/9 utanför Marockanska statens turistbyrå. Under ca två timmar delade runt tio deltagare ut flygblad. Även två banderoller med information fanns på plats. Syftet var att uppmana till bojkott av marockanska varor och att informera förbipasserande och eventuella kunder på resebyrån om den marockanska ockupation av Västsahara.

Efter ett tag kom en av de anställda ut från turistbyrån. Med resebroschyrer i handen började han argumentera och propagera för den marockanska regimens affärer. Den anställde uppmanade flygbladsutdelarna att åka på solsemester till de marockanska stränderna istället för att störa regimens affärer. Efter att diskussionen avslutats valde den anställde att ringa polis.

Flygbladsutdelningen var lyckad och flera intresserade stannade till för att få veta mer om ockupationen. Deltog i flygbladsutdelningen gjorde också SSU Huddinge och Stockholmsavdelningen från Nätverket för ett fritt Västsahara.

Sara Edvardsson

20/5 Ny folder i tryck

 Solidaritetskommittén presenterar stolt vår nya folder om det ockuperade Västsahara. Foldern innehåller ett nyskrivet förord, karta och ett reportage från El Aaiun skrivet 2005. Du kan ladda ner den här. Skrivs med fördel ut i färg, vikt A4 med sadelhäftning. En större upplaga trycks förhoppningsvis senare under året.

5/5 Riv Murarna - stödfest på Kafé 44

Tack vare de cirka 145 glada och solidariska festdeltagarna blev Solidaritetsgruppens och kommitténs stödfest den 5/5 en lyckad och varm tillställning.

Festen, som gick under namnet "Riv Murarna", arrangerades till stöd för det västsahariska och palestinska folket. Överskottet kommer oavkortat att gå till Solidaritetskommitténs arbete mot kränkandet av mänskliga rättigheter i det ockuperade Västsahara.

ISM hade bjudits in att delta med material om Palestina och kommittén bistod med information om Västsahara.

Med skön baktakt kunde deltagarna dansa sig varma till den kanske skönaste reggaeartisten i Sverige, Storsien. Innan solidaritetens portar slog igen på Kafé 44 fick vi också känna det finska vemodet när Darya och Månskensorkestern visade hur tango ska låta på akustiskt vis. Under kvällen kunde man även skaka rumpan till musik vänd av DJ Viktor Brobacke.

Varmt tack till alla deltagande och Kafé 44.

The struggle continues!

/ Sara Edvardsson, medlem i Solidaritetsgruppen vid Jakobsbergs Folkhögskola

16/4 Flygbladsutdelning under Carl Bildts besök i riksdagen.

Under måndagen när Carl Bildt svarade på en interpellation om Västsahara passade solidaritetsgruppen på att dela ut en massa flygblad utanför riksdagen. Gruppen möttes av både glada och sura tillrop när folk möttes av flygblad och banderoller. Vill du läsa Carl Bildts tämligen tama svar kan du läsa här (paragraf 7)

22/2 Nya bilder

Sent omsider publicerar vi nu bilder från elevgruppens resa till flyktinglägrena i april 2006. Under resan besökte eleverna El Aaiun, Smara, Protocol (Rabuni) och de fritagna områdena. Bilder hittar du här

21/2 Ny leverans av t-shirts

Nu har vi fått en ny laddning t-shirts. Därmed har vi svarta och röda tröjor i storlekar från small till XXL. En tröja kostar 80 kr plus frakt.

7/2 Flygblad utdelade

 Elevgruppen delade under onsdagen ut ett hundratal flygblad på Sergels torg i Stockholm. En stor nytillverkad banderoll hängdes upp och därmed gjordes ytterligare en insats i att sprida information om den tyvärr alltför oupmärksammade västsaharakonflikten.

 

23/1 "Riv Murarna"-fest.

Just nu planerar vi att ha en stor fest i slutet på mars med temat "Riv Murarna". Festen kommer att ha fokus på både Västsahara- och Palestinakonflikten. Det blir en massa information, band och bra musik. Mer information kommer snarast!

22/1 Stor försäljning av t-shirts.

 Just nu är det ont om stora storlekar av vår t-shirt - "Frihet åt Västsahara - Afrikas sista koloni". Vi har några ex kvar av medium och small av svarta röda tröjor samt tajta svarta XL. Inom kort kommer vi att beställa nya.

 

Västsahara på Twitter