Fel
  • JUser::_load: Unable to load user with id: 71
2011-03-05 10:55

5/3 Unga västsaharier kräver förändrat valsystem

Written by
Rate this item
(0 votes)

Demonstration. Foto: Anna HakamiIdag vid 10-tiden hölls en demonstration utanför presidentkansliet i det västsaharaiska flyktinglägret Rabouni. Ett 70-tal västsaharier, främst unga, har samlats där för att ställa krav på förbättring och förändring i regeringen. Demonstrationen som är helt fredlig, tillåts hållas utan några restriktioner från myndigheternas sida. Demonstranterna ropar ut att de inte vill bo i flyktingläger för evigt.

Advokaten Boumedienne Mohamed Lamin är en av organisatörerna för dagens demonstration, och det står på en skylt hängande runt hans hals.
  - Det vi demonstrerar emot är korruptionen, det politiska ledarskapet och valsystemet, säger Boumedienne.

Denna demonstration är öppen för alla, och på plats samlas det in, och skrivs ned krav från deltagarna som skall framföras inom tre dagar till presidenten Mohammed Abdelaziz och regeringen. Under de nästkommande tre dagarna ska inga demonstrationer hållas. Sedan ska de invänta svar från regeringen, och nästa demonstration kommer att baseras på det svaret. Folket förespråkar fredliga protester men får de inte sina röster hörda och inte sina krav tillgodosedda, så kan detta komma att ändras.

 

En annan organisatör, Habuha Baba, berättar att det huvudsakliga målet är att protestera mot Marockos ockupation av Västsahara och se till så att flyktingarna får återvända hem. Han är en medlem i Saharaoui Revolution Youth och är klädd i en vit traditionell saharisk dräkt för män. Habuha är själv son till en martyr från kriget mellan Marocko och Polisario.
  - Jag har levt här i öknen i 20 år under väldigt hårda förutsättningar, säger Habuha. Jag kan lämna lägren om jag vill, men jag vill inte, för jag vill kämpa för mitt land. I dessa tider är det läge att protestera, konstaterar han.

Bilar tutar och västsahariska flaggor viftas. Demonstranterna ropar att de vill ha krig, och att de inte vill bo i flyktingläger för evigt. Men på frågan om krig, verkar egentligen åsikterna glida isär.
- Personligen vill jag inte ha krig, berättar Boumedienne. Inte vid den här tidpunkten.

Men Habuha Baba är säker på att han är för ett krig emot den marockanska regimen.

Efter knappt två timmar anser demonstranterna att det räcker för idag och lämnar platsen. Ett budskap är klart; vid nästa kongress vill de att SADR:s valsystem ska ändras och att fler unga ska få en plats på den politiska arenan.

Anna Hakami 5 mars 2011

Last modified on 2011-03-06 11:16

E-mail: Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar, du måste ha Javascript aktiverat för att visa den

Västsahara på Twitter