Administrator

Administrator

Politisk fånge inifrån fängelset i Marocko: Sveriges stöd till Västsahara viktigt K2_UNPUBLISHED

K2_DATE_FORMAT_LC2 K2_PUBLISHED_IN Senaste nytt från svenska tidningar

Han är dömd för sin kamp för ett fritt Västsahara. I en exklusiv intervju på en insmugglad mobiltelefon inifrån fängelset talar fången om vikten av Sveriges stöd för ett självständigt Västsahara.

 

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6278272

Människorättsförsvarare: Erkänn Västsahara K2_UNPUBLISHED

K2_DATE_FORMAT_LC2 K2_PUBLISHED_IN Senaste nytt från svenska tidningar

Frågan om Sverige ska erkänna Västsahara som självständig stat har väckts på nytt. Flera marockanska delegationer har rest till Sverige för att sätta press på regeringen att inte erkänna Västsahara, samtidigt som aktivister från Västsahara är här för att göra det motsatta.

Aktivisten Aminatou Haidar som kommittén träffade på ockuperat område för några år sedan är i Sverige på besök. Lyssna på henne här: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6278885

Marocko pressar på att inte erkänna Västsahara K2_UNPUBLISHED

K2_DATE_FORMAT_LC2 K2_PUBLISHED_IN Senaste nytt från svenska tidningar

En delegation av marockanska toppolitiker besökte i veckan Sverige för att få regeringen att stoppa planerna på ett erkännande av det ockuperade Västsahara. Bland annat har Marocko hotat med bojkott av svenska varor om riksdagens beslut från 2012 går igenom.

http://arbetaren.se/artiklar/marocko-pressar-pa-att-inte-erkanna-vastsahara/

Historiskt erkännande av Västsahara K2_UNPUBLISHED

K2_DATE_FORMAT_LC2 K2_PUBLISHED_IN Senaste nytt från svenska tidningar

På onsdag, ska riksdagen fatta beslut om huruvida Sverige ska erkänna Västsahara som stat eller inte. För första gången ser det ut att finnas en parlamentarisk majoritet i Sverige för ett erkännande. Sverige blir då det första land i västvärlden att erkänna Västsahara och att därmed sätta press på Marocko att upphöra med den illegala ockupationen av grannlandet Västsahara.

Läs Julia Finers och Birgitta Göranssons debattartikel på:

http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.1143833-historiskt-erkannande-av-vastsahara&ct=ga&cad=CAcQAhgAIAAoATAAOABA_srUhQVIAVgBYgVzdi1VUw&cd=la9asoUpM8Q&usg=AFQjCNEVNXGcr2HJf9nH2MhO5X2_iMWTdg

Konflikttomater i svenska butiker K2_UNPUBLISHED

K2_DATE_FORMAT_LC2 K2_PUBLISHED_IN Senaste nytt från svenska tidningar

Grönsaker som uppges komma från Marocko har i själva verket odlats i det ockuperade Västsahara, enligt en ny rapport. De nya EU-handelsavtal som snart träder i kraft riskerar öka denna export av stulna livsmedel, skriver Anna Nilsson, Emmaus Stockholm och Erik Hagen, Western Sahara Resource Watch.

Läs debattartikeln på http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/konflikttomater-i-svenska-butiker_7284607.svd

 

WSRW och Emmaus avslöjar storjordbruk i Västsahara K2_UNPUBLISHED

K2_DATE_FORMAT_LC2 K2_PUBLISHED_IN Senaste nytt från svenska tidningar

En ny rapport avslører en raskt økende plantasjeindustri i okkuperte Vest-Sahara, og en storstilt eksport til EU.

Most probably on 16 February 2012, the European Parliament will vote in plenary over a new agreement for further liberalisation of agricultural products from Morocco. The agreement fails, however, to specify that production of Western Sahara must be excluded from the deal. The consequence could be a massive support to unethical and controversial industry in the territory.

Läs allt på: http://www.vest-sahara.no/a1x1743

P1 morgon om fiskeavtalet K2_UNPUBLISHED

K2_DATE_FORMAT_LC2 K2_PUBLISHED_IN Senaste nytt från svenska tidningar

I dag, onsdag, röstar EU-parlamentet om en förlängning av det omtvistade avtalet som innebär att Marocko säljer fiskerättigheter i vatten som tillhör det ockuperade Västsahara. "Skamligt", kommenterar EU-parlamentarikern Isabella Lövin (MP).

Enligt Löwin bryter EU mot internationell rätt.
– Med öppna ögon så bryter man mot FN-stadgan och det är rent ut sagt skamligt, säger hon.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4855321

Protokoll från debatt Bildt - Holm 22 december 2010 K2_UNPUBLISHED

K2_DATE_FORMAT_LC2 K2_PUBLISHED_IN Aktuellt i svensk politik

För er som inte hörde eller såg debatten mellan Carl Bildt och Jens Holm, Jonas Sjöstedt samt Bodil Ceballos den 22 december så kan ni läsa protokollet här. Från §6 och framåt.

Herr talman! Jens Holm har frågat mig huruvida jag anser att situationen har förbättrats för västsahariska människorättsförsvarare och ifall jag avser att vidta några åtgärder, vilka konkreta åtgärder jag avser att vidta mot Marocko för att de ska uppfylla sina åtaganden avseende respekt för de mänskliga rättigheterna och en folkomröstning om Västsaharas framtid samt slutligen huruvida jag, direkt eller via vår ambassad, har för avsikt att medverka vid rättegången mot Brahim Dahane och de andra fängslade människorättsförsvararna. 

http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=101&bet=2010/11:41

101105 - Regeringens insatser för Västsahara. Jens holm K2_UNPUBLISHED

K2_DATE_FORMAT_LC2 K2_PUBLISHED_IN Aktuellt i svensk politik

till utrikesminister Carl Bildt (M)
Förra året fick Brahim Dahane, ordförande i den västsahariska organisationen ASVDH, Per Anger-priset för sin gärning i försvar av de mänskliga rättigheterna. Priset delades ut av kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth och togs emot av pristagarens syster Aicha Dahane, som lever i asyl i Storbritannien, eftersom brodern fängslats. Den 8 oktober var det ett år sedan Dahane fängslades tillsammans med sex andra namnkunniga västsahariska människorättsförsvarare. Efter över ett år har de till sist fått datum för sin rättegång, fredagen den 5 november.

101026 - Motion. Ockupationen av Västsahara K2_UNPUBLISHED

K2_DATE_FORMAT_LC2 K2_PUBLISHED_IN Aktuellt i svensk politik

Av Hillevi Larsson (S)

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om

1. att Sverige bör vara drivande inom EU och FN för att ge det västsahariska folket självbestämmande.

2 att den humanitära situationen i flyktinglägren måste förbättras genom ökade anslag till World Food-program och UNHCR.

3. att FN i samarbete med västsaharierna bör bestämma vilka som ska ha rösträtt i den planerade folkomröstningen om Västsaharas framtid.

Sida 1 av 17

Västsahara på Twitter