101020 - Jag har aldrig sett advokater bete sig så opassande

PDFSkriv utSkicka sidan

Ali Salem Tamek. Foto: Martin WikströmKristna Freds:Västsaharierna Brahim Dahane, Ali Salem Tamek och Ahmed Nasiri får fortsätta att vänta. De har suttit i marockanskt fängelse i över ett år, och skulle i fredags (15/10) ha fått sin sak prövad i rättegång. Istället sköts rättegången upp och tumult utbröt i salen.

Ett 20-tal internationella observatörer, 12-14 marockanska försvarsadvokater och massor med västsaharier och marockaner hade samlats till rättegången i fredags. Salen var överfull, och när de fyra villkorligt frigivna västsaharierna kom in i sina traditionella dräkter sjungandes att de ville ha ett fritt Västsahara svarade de marockanska advokaterna med slagord och verbala kränkningar. Snart hade det blivit tumult i salen.

-          En av de åtalade fick en spark i magen från en av de marockanska försvarsadvokaterna. Aldrig under min tid som jurist har jag sett advokater bete sig på ett så opassande och ovärdigt sätt, Det verkar som att det inte blir några disciplinära åtgärder mot dem, vilket ju även i sig är upprörande berättar Hanga Santha som representerade den svenska  avdelningen av Internationella Juristkommissionen. De marockanska advokaterna sjöng och dansade, skanderade och cirkulerade ett porträtt av kungen bland sig efter denna uppvisning. 

Läs hela artikeln här

Västsahara på Twitter

Västsahara på Facebook