101120 - Emmaus Stockholm: Pressmeddelande

PDFSkriv utSkicka sidan

Riksdagsledamoten Jonas Sjöstedt stoppad av marockansk polis

 

Idag har riksdagsledamoten Jonas Sjöstedt (v) stoppats av marockansk polis när han försökt ta sig till Västsaharas huvudstad El Aaiun. Han stoppades från att resa vidare från Casablancas flygplats vid 17-tiden. Med anledning av de senaste veckornas oroligheter i det av Marocko ockuperade Västsahara försökte Sjöstedt ta sig in i landet för att med egna ögon se hur situationen är på plats. Emmaus Stockholm, som arbetar med praktiskt biståndsarbete till Västsahara, fördömer Marockos agerande.

- Jonas Sjöstedts initiativ att försöka resa till Västsahara var mycket viktigt. Marocko tillåter inga utomstående att komma in i landet och därför är det omöjligt att veta exakt vad som händer där. Vi är oroliga över att våldet ska eskalera och leda till fullskaligt krig, säger Anna Nilsson, informationsansvarig på Emmaus Stockholm.

Den 8:e november attackerade marockansk militär ett stort tältläger utanför El Aaiun där tiotusentals västsahariska fredsaktivister protesterat i flera veckor mot de dåliga förhållanden de lever under sedan ockupationen inleddes för 35 år sedan. Attacken ledde till omfattande kravaller med flera dödade på båda sidor och många västsaharier rapporteras vara skadade och fängslade.

- Svenska regeringen har visat en bekymmersam passivitet i frågan och därför är alla initiativ som tas för att rikta omvärldens blickar mot Marockos ockupation av Västsahara viktiga. Att Sjöstedt inte släpps in i landet visar att Marocko vill kunna agera utan omvärldens granskande blickar, säger Anna Nilsson, informationsansvarig på Emmaus Stockholm.

Marocko ockuperar Västsahara sedan 1975. Detta är den allvarligaste situationen sedan FN 1991 förhandlade fram en vapenvila mellan självständighetsrörelsen Polisario och Marocko. FN-styrkan, Minurso, som finns på plats har inte mandat att övervaka att de mänskliga rättigheterna efterlevs.

För mer information:

Anna Nilsson, informationsansvarig.

Mail: anna.nilsson_snabela_emmausstockholm.se

 

Västsahara på Twitter

Västsahara på Facebook