Reportage

Minoritet i sitt eget land

23 Feb, 11

Det ockuperade landet är stängt. Ytterst få har varit i Västsahara och rapporterat om vad som sker. Livet i flyktinglägren är väl känt - men hur är det inne i landet som landet Marocko ockuperar sedan trettio år?

.....

Kampen mot minorna - kriget som aldrig tar slut

2 Feb, 11

I mars i år var det 10 år sedan förbudet mot personminor trädde i kraft. Hittills har 156 länder skrivit under det så kallade Ottawafördraget, eller Konvention om förhindrande av användning, lagring, produktion och omplacering av personmi

Vatten - livets viktigaste ingrediens

2 Feb, 11

Har du någonsin funderat på hur mycket vatten vi gör av med i Sverige? Eller på hur vi skulle ha det om vi inte hade tillgång till den mängd vatten som vi använder idag? Utan att fundera särskilt länge kan man nog komma till sluts

Drömmar från ett flyktingläger

2 Feb, 11

Jadiga och hennes döttrar lever mitt i en bortglömd konflikt i Algeriets öken. Deras eget land, Västsahara, tvingades de lämna för 35 år sedan. I flyktinglägret Smara blandas frustration med längtan och hopp.

- Varje början har

Smaras andetag

2 Feb, 11

reportage av Klara Börjeson, reportagelinjen 2009-2010

På sommaren är det närmare 50 grader varmt. På vintern viner sandstormarna genom sandhusen. I

Fotboll ger mening i flyktingläger

2 Feb, 11

Västsahara är ett land ockuperat av Marocko sedan 1975. Stora delar av befolkningen är sedan dess förpassade till flyktingläger i Saharaöknen, Algeriet. I lägren, i skuggan av konflikten, finns också ett enormt fotbollsintresse, en

I kolonialismens väntrum. Klas Lundström

2 Feb, 11

Jag reste till Västsahara som korrespondent, som vem som helst, som en betraktare med öppna sinnen. En konflikt, en ockupation, kolonialism var vad jag mötte, alltsammans en sak nedskrivet på några papper. Naturligtvis en helt annan, obeskriv

Det glömda landet - Reportage från Assa

2 Feb, 11

Tio mil från Guelmime, mitt ute i Saharaöknen i sydöstra Marocko ligger en liten stad som heter Assa. Staden har bara runt 7000 invånare. Majoriteten av invånarna är inte marockaner, utan västsaharier. Assa har länge varit epicentr

Martin Wikström

Martin Wikström

K2_WEBSITE_URL:

101110 - SvD - Västsahara blöder igen K2_UNPUBLISHED

K2_DATE_FORMAT_LC2 K2_PUBLISHED_IN Senaste nytt från svenska tidningar

Samtidigt som FN-ledda samtal har inletts mellan Polisario och Marocko har spänningarna i Västsahara trappats upp. Minst elva personer har dödats och över 700 skadats sedan ­marockansk polis stormat ett tältläger.

–Under några år har det fredliga civilmotståndet mot ockupationen växt. Nu har det kulminerat genom de stora tältläger som rests utanför flera städer. Saharier har demonstrerat sitt missnöje mot att Marocko inte respekterar deras mänskliga rättigheter och FN:s fredsplan, säger Jonas Sjöstedt.

100816 - Risk för öppet krig i Västsahara K2_UNPUBLISHED

K2_DATE_FORMAT_LC2 K2_PUBLISHED_IN Senaste nytt från svenska tidningar

Marocko ockuperar Västsahara precis som Israel ockuperar Palestina. Att hetsa bosättare mot den västsahariska befolkningen är ett nytt steg i riktning mot öppet krig. Det skriver 33 politiker, artister m fl undertecknare.

För första gången har kungen vänt sig till en grupp som tidigare har hållit sig på sin kant, de marockanska bosättarna. Ända sedan ockupationen började har Marocko uppmuntrat marockanska civila att flytta till Västsahara, bland annat genom att erbjuda skattebefrielser och dubbla löner. Strategin är enkel. Om man fyller Västsahara med marockaner så blir västsaharierna till slut en minoritet i sitt eget land.

 

100530 - Fiske i Västsahara het EU-fråga K2_UNPUBLISHED

K2_DATE_FORMAT_LC2 K2_PUBLISHED_IN Senaste nytt från svenska tidningar

Marocko får årligen motsvarande cirka 350 miljoner kronor för sitt fiskeriavtal med EU. Avtalet gäller även för det ockuperade Västsaharas vatten, där fartyg under EU-flagg trålar. Flera, som folkrättsexperten Hans Corell, är kritiska till avtalet och kräver tuffare villkor när det ska omförhandlas.

–Jag skäms över att EU inte har mer ryggrad. EU borde hålla sig för god för detta, säger Hans Corell, internationellt känd folkrättsexpert och tidigare FN:s rättschef, apropå EU:s omtvistade fiskeriavtal med Marocko.

Avtalet löper ut i februari 2011 och ska nu omförhandlas av EU-kommissionen.

Minoritet i sitt eget land K2_UNPUBLISHED

K2_DATE_FORMAT_LC2 K2_PUBLISHED_IN Reportage

Det ockuperade landet är stängt. Ytterst få har varit i Västsahara och rapporterat om vad som sker. Livet i flyktinglägren är väl känt - men hur är det inne i landet som landet Marocko ockuperar sedan trettio år?

Arbetaren har tagit sig in i Laayoune, Västsaharas huvudstad och sett kvinnor släpa på tunga skottkärror under militär bevakning medan marockanska fiskeföretag länsar naturresurser. Men inne i husen, och i bungalows på stranden, samlas också ett motstånd.

Text: Joakim Blom
Foto och layout: Martin Wikström

DN-debatt: Sverige måste säga nej till nytt fiskeavtal med Marocko K2_UNPUBLISHED

K2_DATE_FORMAT_LC2 K2_PUBLISHED_IN Blogg

Idag på DN-debatt säger 15 svenska EU-parlamentariker vad dom tycker om fiskeriavtalet med Marocko som riskerar att förlängas.

Emmaus och femton svenska EU-parlamentariker: Regeringen måste – för Väst­saharas skull – säga nej till en förlängning av fiskeavtalet med Marocko. Marocko ockuperar Västsahara bland annat på grund av de rika fiskevattnen utanför Västsaharas kust. Dessa naturresurser utnyttjas av Marocko utan att vare sig arbetstillfällen eller intäkter kommer västsaharierna till del. Sveriges regering måste stå upp för folkrätten och i EU:s ministerråd rösta nej till en förlängning av det fiskeavtal med Marocko som nu förhandlas fram. Avtalet kränker västsahariernas rätt till självständighet och suveränitet över fisket. En förlängning av avtalet riskerar att legitimera en fortsatt marockansk ockupation av Västsahara, skriver Emmaus och företrädare för M, S, MP, FP, C och V.

http://www.dn.se/debatt/sverige-maste-saga-nej-till-nytt-fiskeavtal-med-marocko

Mer om fiskeriavtalet, och vad bland annat Hans Corell säger om det hela kan du läsa här

Filmen "Stolen" på Kunskapskanalen K2_UNPUBLISHED

K2_DATE_FORMAT_LC2 K2_PUBLISHED_IN Blogg

Kunskapskanalen ska enligt Cisionwire visa den kontroversiella filmen Stolen 7 mars. På svenska heter den "Flyktinglägrets hemlighet". Filmarna Violeta Ayla och Dan Fallshaw påstår i filmen att det ska pågå ett slags slaveri i de västsahariska flyktinglägren och att befrielsrörelsen Polisario försöker att mörka detta.

Nyhetsrapporter det senaste dygnet K2_UNPUBLISHED

K2_DATE_FORMAT_LC2 K2_PUBLISHED_IN Blogg

De senaste dygnen i det ockuperade Västsahara har präglats av våld och förtryck mot den rättfärdiga befolkningen. Förtrycket finns där alltid men våldet har varit sällsynt grovt då protestlägren tömdes av den marockanska ockupationsmakten. Här finns ett axplock ur världens mediarapporteringar om händelserna:

Rapporter från protestlägren K2_UNPUBLISHED

K2_DATE_FORMAT_LC2 K2_PUBLISHED_IN Blogg

Just nu pågår sedan den 9 oktober en massiv protestaktion i det ockuperade Västsahara. Mellan 15 000 och 20 000 har installerat sig i fyra tältläger utanför städerna El Aaíun, Dakhla, Smara och Boujador. Under denna tid har minst en ung person dött efter insatser av den marockanska ockupationsmaktens polis.

Vill du följa utvecklingen av protesten kan läsa mer här: http://asvdh.net/category/english

Samt se filmer från lägren här:

http://www.youtube.com/watch?v=xtFtKLBbt9E
http://www.youtube.com/watch?v=xdDhRUcf3nI
http://www.youtube.com/watch?v=Jv-LUlGQf8Q

Läs uppmaningen till Röda Korset här

Östater drar tillbaka erkännande av Västsahara K2_UNPUBLISHED

K2_DATE_FORMAT_LC2 K2_PUBLISHED_IN Blogg

Promarockanska bloggare och flitiga sändare av mail till svenska politiker stoltserar med att fyra stater har dragit tillbaka sina tidigare erkännanden av den Västsahariska republiken SADR. Just nu påstås 37 stater ha erkänt Västsahara och noll (0) har erkänt Marockos ockupation av Västsahara.

Det är värt en diplomatisk kris K2_UNPUBLISHED

K2_DATE_FORMAT_LC2 K2_PUBLISHED_IN Blogg

I senaste numret av Riksdag och Departement skriver Anders Orrenius att Marocko och den marockanska ambassaden i Stockholm är oroliga över de rödgrönas löfte att erkänna Västsahara vid ett regeringsskifte i höst. Måhända är kanske rubriksättaren som har kallat det en diplomatisk kris, men ett av ambassadråden säger att ett erkännande definitivt skulle försämra Marockos relationer med Sverige.

Västsahara på Twitter

Västsahara på Facebook